Αγώνες αερομοντελισμού - και το χόμπυ του αερομοντελισμού


17/10/2014

Μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θέση του κ. Μαρκόπουλου πάνω στο θέμα διαβάσαμε στο αερομοντελιστικό FORUM του ιατρού κ. Κωστόπουλου από το Αγρίνιο (aeromodelling.gr) , την οποία παραθέτουμε εδώ αυτούσια:


[17-10-2014]

" Γεια σας και από εμένα…

Αποφάσισα να γράψω  και την δική μου άποψη (ή και απορία αν θέλετε) στο θέμα αυτό, μιας και εδώ και 22 χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά και μόνο με scale μοντέλα (εξαιρούμε τα 1-2 πρώτα χρόνια που μάθαινα να πετάω και να πειραματίζομαι με κατασκευές).


Προς τι όλη αυτή η αγωνία για να τραβηχτεί κόσμος στους αγώνες; Γιατί πρέπει κάποιος που είναι καλός (ή μέτριος ή πολύ καλός) σε κάτι να πρέπει οπωσδήποτε να παίρνει μέρος σε αγώνες;

 
Αν κάποιος που του αρέσει για παράδειγμα το τρέξιμο απλά για σπορ και είναι και καλός σε αυτό και κάθε μήνα διανύει μεγαλύτερες αποστάσεις (ή γίνετε πιο γρήγορος), πρέπει οπωσδήποτε να πάρει μέρος και σε αγώνες;  Για ποιο λόγο; Δεν μπορεί να το κάνει απλά για την ευχαρίστησή του; Πρέπει οι άλλοι να του λένε συνέχεια να πάρει μέρος σε κάποιους αγώνες γιατί τυχαίνει να είναι καλός;


Και όσο για το ότι οι αγώνες σε βοηθούν να βελτιωθείς, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Γνωρίζω πολλούς καλούς μοντελιστές (μιλάω για scale-άδες πάντα)  που τους βλέπω χρόνια τώρα να κατασκευάζουν όλο και πιο απίστευτα μοντέλα και να κάνουν όλο και πιο όμορφες πτήσεις (άρα σαφώς βελτιώνονται) κι όμως να μην έχουν πάρει μέρος σε αγώνα ούτε μία φορά!


Από την  άλλη, μοντελιστές που παίρνουν συχνά μέρος σε αγώνες τους βλέπουμε να κατεβαίνουν με το ίδιο (και πολλές φορές απλό) μοντέλο. Και αφού έχουν μάθει καλά αυτό και το πετάνε με άνεση δεν προχωρούν σε κάτι ανώτερο ή πιο σύνθετο. Και είναι και λογικό για να πούμε την αλήθεια. Αν έχεις ένα μοντέλο το οποίο δεν έχει πολλές απαιτήσεις  το πετάς χρόνια, το ξέρεις καλά και είναι αξιόπιστο και σου δίνει  καλές θέσεις στους αγώνες, γιατί να «παίξεις» με κάτι άλλο; Που είναι λοιπόν η εξέλιξη εδώ;


Δύο πράγματα χρειάζονται για να αναπτυχθεί ο scale μοντελισμός, όρεξη και μεράκι.
Ούτε αγώνες, ούτε πολλά λεφτά ούτε μεγάλο εργαστήριο, ούτε και κάτι άλλο.


ΜΕΡΑΚΙ.


 Αυτό θέλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά. Και όχι αεροπλάνα από το ράφι.
Πιστεύω ότι οι φιλικές συναντήσεις, εκδηλώσεις και απλές επιδείξεις με ανοιχτές προσκλήσεις προς όλους σε όσο γίνετε περισσότερα μοντελοδρόμια και θα αναδείξουν  το είδος του μοντελισμού που εμείς αγαπάμε και θα προσελκύσουν νέα άτομα τα οποία θα δουν μοντέλα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη. Και θα συζητιόνται ανοιχτά και άνετα τεχνικές και τρόποι κατασκευής και επίσης θα μπορούν πολλοί να πετάξουν σε διαφορετικούς χώρους και τελικά να επιλέξουν για βάση τους αυτόν που τους ταιριάζει καλύτερα.


Και όλα τα παραπάνω χωρίς ανταγωνισμούς. Δεν μπαίνουμε σε ένα χόμπι για να ανταγωνιστούμε κάποιον ή κάποιους. Μπαίνουμε γιατί μας ευχαριστεί, μας χαλαρώνει και μας γεμίζει. Έχουμε ήδη στην ζωή μας από μικρά παιδιά να ανταγωνιστούμε πολλούς και σε διάφορες φάσεις της ζωής μας (εξετάσεις, δουλειά κλπ). γιατί να έχουμε αυτό το φορτίο και στο χόμπι μας; Για να αποδείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλος; Για να πάρουμε την δόξα από τους άλλους; Σε τι; Στο χόμπι; Αυτό θέλουμε για να αναγνωριστούμε;


Αν μπαίνουμε σε ένα σπορ (ή χόμπι) για τον ανταγωνισμό, τότε μάλλον μιλάμε σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν μιλάμε ούτε για άμυλα ούτε για φιλία. Μιλάμε για ανταγωνισμό. 
Και για να υποστηρίξω την δική μου άποψη που δεν παίρνω (και δεν με ενδιαφέρει πια να πάρω – εκτός και αν κάτι αλλάξει ριζικά)  μέρος σε αγώνες, θα σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι πριν μερικά χρόνια το σκεφτόμουν σοβαρά να πάρω μέρος, έτσι για την εμπειρία. Αλλά όταν παρακολούθησα έναν – δύο αγώνες από κοντά και είδα κάποια «παρατράγουδα» (εγώ θα το έλεγα πολύ πιο χοντρά) και το ελληνικό μεγαλείο να βασιλεύει ακόμη και εκεί, όχι μόνο δεν με έπεισαν να συνεχίσω αλλά μάλλον κατάφεραν το ακριβώς αντίθετο. 
Λοιπόν, δεν γράφω συχνά σε forum (για την ακρίβεια δεν γράφω σχεδόν καθόλου) αλλά εδώ το παράκανα! Ολόκληρη έκθεση έγραψα! 
Αυτά. Ελπίζω να μην προσβάλω κανένα και αν το κάνω ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη. Δεν είναι εσκεμμένο.

Με φιλική και μόνο διάθεση     

                                    
Κώστας Μαρκόπουλος "
Ο κ. Μαρκόπουλος στο παραπάνω μήνυμα του φαίνεται πως αποδομεί λιτά και εμπεριστατωμένα όλα τα επιχειρήματα και τα υποτιθέμενα οφέλη του να λάβει κανείς μέρος σε επίσημους αγώνες αερομοντελισμού.

Τα επιχειρήματα του μας θέτουν το ερώτημα, κατά πόσον θα ήταν σκόπιμο  να μπούμε σε μια ακόμα ανταγωνιστική πρακτική, στην ήδη εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνία μας, αφαιρώντας έτσι την όποια ευχαρίστηση αποκομίζουμε από το αγαπημένο μας χόμπυ.

Ασφαλώς εδώ δεν κατηγορούμε όσους ήδη λαμβάνουν μέρος σε αγώνες. Η προετοιμασία για τους αγώνες απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, υπομονή, επιμονή -και χρόνο- που δεν διαθέτουν πολλοί αερομοντελιστές. Γι αυτούς τους λόγους επισύρουν αναμφισβήτητα τον θαυμασμό μας αυτοί που είναι σε θέση να μπουν σε αυτή την διαδικασία.

Για τους ίδιους όμως λόγους εγείρεται το ερώτημα σε εμάς τους υπολοίπους, κατά πόσον χάνεται η ουσία, η διασκέδαση και η "μαγεία" του χόμπυ, αφού αυτό μετατρέπεται -κατά κάποιον τρόπο-  σε κάτι το αναγκαστικό και κοπιώδες. Το χόμπυ το εξασκούμε κυρίως για να χαλαρώσουμε, να διασκεδάσουμε και να ψυχαγωγηθούμε.

Ωστόσο υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη για τους αγώνες, η οποία πρέπει να είναι και αυτή σεβαστή.Γιώργος Καρασούλας