Η έκθεση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Αερομοντελισμού -ΑΜΑ (Academy of Model Aeronautics)


21-1-2016

  


Την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016, έγινε η ετήσια Έκθεση της Αμερικανικής ΑΜΑ, στο Οντάριο της Καλιφόρνιας. Εάν έχετε συνηθίσει το Οντάριο του Καναδά, πρόκειται για διαφορετικό Οντάριο, δείτε παρακάτω στον χάρτη, πού βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.Το Οντάριο της Καλιφόρνιας όπου έγινε η έκθεση της ΑΜΑ δεν έχει σχέση με το Οντάριο του Καναδά, που το βλέπετε Βορειο-ανατολικά του προηγούμενου.

Πάνω από 200 εκθέτες αερομοντελιστικών και συναφών ειδών πήραν μέρος στην έκθεση, οι οποίοι δεν ήταν αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά από όλο τον κόσμο, όπως η GRAUPNER, η HITEC, η MULTIPLEX κ.ά. Συμμετείχαν επίσης αερομοντελιστικές Λέσχες, αλλά και Δημόσιοι Οργανισμοί, όπως η NASA και η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF).

Πολλοί από τους εκθέτες ήταν επίσης και χορηγοί της έκθεσης, στην οποία παρουσιάστηκαν πολλά καινούργια προϊόντα.

Θα σας παρουσιάσω μερικά από τα εκθέματα όπως αυτά δημοσιεύτηκαν στον ξένο αερομοντελιστικό Τύπο.Στην φωτογραφία βλέπετε το πρωτότυπο της καινούργιας 6-κύλινδρης μηχανής της DA-Desert Aircraft, κυβισμού 300 cc, η οποία δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα στο εμπόριο
Το καινούργιο ηλεκτρικό, ακροβατικό μοντέλλο της E-Flite, ο "Προμηθέας"

Όπως εξηγεί η εταιρεία, το μοντέλλο P2 Prometheus είναι φτιαγμένο από ένα πατενταρισμένο φελιζόλ, που η ίδια ονομάζει Z-foam και είναι -υποτίθεται- πιο ισχυρό από το κοινό φελιζόλ. Η E-Flite ισχυρίζεται ότι το αεροπλάνο -ενισχυμένο και με μπάρες από άνθρακα- είναι το ίδιο γερό όσο ένα ξύλινο, αλλά σημαντικά πιο ελαφρύ.

Πάνω σε αυτό ας μου επιτραπεί να έχω κάποιες αντιρρήσεις, αφού το μοντέλλο ζυγίζει 3,2 κιλά με εκπέτασμα 1,22 μέτρα, που δεν το βρίσκω και τόσο ελαφρύ. Για να συγκρίνετε, ένα ξύλινο διπλάνο TIGER-MOTH που έχω εγώ (της PHOENIX Models), ζυγίζει 3 κιλά με εκπέτασμα 1,42 μέτρα!

Εν πάσει περιπτώσει, το μοντέλλο σχεδιάστηκε με την άδεια και την επίβλεψη του Skip Stewart, που είναι πιλότος επιδείξεων διεθνούς φήμης και πετάει το πρωτότυπο αεροπλάνο P2. Το μοντέλλο είναι σε κλίμακα 1:5 του πραγματικού.

Είναι εφοδιασμένο με δέκτη SPECTRUM της σειράς AS3X που -αν θυμάστε- έχει ενσωματωμένο σταθεροποιητή πτήσεως. Διαβάστε το άρθρο 

Οι καινούργιες τάσεις στα συστήματα τηλεκατευθύνσεως

για να ενημερωθείτε -ή να θυμηθείτε- τους δέκτες A3SX. Το αεροπλάνο παραδίδεται Plug and Play στο κουτί του και εσείς πρέπει να βάλετε μόνο μπατταρία (6-σελη 5000 mAh) και πομπό τηλεκατεύθυνσης.
Η νέα SAITO FG-61TS, δικύλινδρη, τετράχρονη μηχανή βενζίνης με κυβισμό 61cc
 
 Η μηχανή έχει υπερτετράγωνο κυλινδρισμό, βάρος περίπου 2,5 κιλά με την εξάτμιση και την ηλεκτρονική ανάφλεξη, η γκάμα των στροφών της είναι 1500-7400 rpm, ενώ δέχεται έλικες από 21x11 έως 23x10".  Η στατική ώση της κυμαίνεται από 9 έως 11 κιλά, ανάλογα με την έλικα που χρησιμοποιείται.

Κοστίζει 1000 δολλάρια στην Αμερική, ή περίπου 1100 Ευρώ στην Ευρώπη.


To Carbon-Cub της HANGAR-9 που προορίζεται για μηχανές βενζίνης 15cc

To "Carbon" δεν έχει να κάνει με το υλικό κατασκευής του μοντέλλου - το οποίο είναι όλο ξύλινο- απλώς Carbon-Cub λέγεται το πραγματικό αεροπλάνο, μοντέλλο του οποίου είναι το Carbon Cub της HANGAR-9.

Το μοντέλλο είναι πολύ μεγάλο, έχει εκπέτασμα 2,28 μέτρα και βάρος μόνο 5,2 κιλά! Όπως διαπιστώνετε, οι καλές εταιρείες φτιάχνουν τα μοντέλλα τους ξύλινα και βγαίνουν πολύ ελαφριά, έχουν λοιπόν καλή πτητικότητα.

Το μοντέλλο είναι εφοδιασμένο και με Flaps, λίγο ασυνήθιστο για την HANGAR-9. Η τιμή του στην Αμερική είναι 360 δολλάρια.

Το εκπέτασμα του αληθινού αεροπλάνου είναι περίπου 10,5 μέτρα, το μεικτό βάρος του 600 κιλά, είναι διθέσιο και -όπως λέει η εταιρεία- μπορεί να απο/προσγειωθεί σε μικρούς και τραχείς διαδρόμους. Ανήκει στην κατηγορία "Light Sport".

Στην έκθεση παρουσιάστηκε και η "ναυαρχίδα" της FUTABA, η 18ΜΖ, ένα εκπληκτικό μηχάνημα, για το οποίο θα άξιζε να αφιερώσουμε ένα αποκλειστικό άρθρο.Η καινούργια ναυαρχίδα της FUTABA, η 18ΜΖ


Στην έκθεση υπήρχε ειδικός χώρος για παιδιά, με προσομοιωτές πτήσεων, αλλά και κατασκευές αερομοντέλλων και "πυραύλων".Τα παιδιά μπορούσαν στην έκθεση να ασχοληθούν με την κατασκευή απλών ιπτάμενων αερομοντέλλων και πυραύλων


Παρουσιάστηκε επίσης ένα ιπτάμενο "R2D2", το γνωστό ρομποτάκι από την ταινία "Ο Πόλεμος των Άστρων", που βασιζόταν στην τεχνολογία των multicopters.Το "R2-D2" εν πτήσει !


 Η έκθεση είχε εισιτήριο, 13 δολλάρια το άτομο.


Θα ήθελα επίσης να πληροφορήσω τους αναγνώστες, ότι από 27 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Έκθεση της Νυρεμβέργης στην ομώνυμη πόλη της Γερμανίας, όπου βεβαίως παρουσιάζεται -μεταξύ άλλων- ότι πιο τελευταίο υπάρχει στον τομέα του Αερομοντελισμού.


Γιώργος Καρασούλας