Όσο πάει, μετατίθεται προς το μέλλον η άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (Capital Controls)


22-10-2015


Σύμφωνα με τις χθεσινές (21-10-2015) δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας κ. Τσακαλώτου, η πλήρης άρση των capital controls θα γίνει -κατά πάσα πιθανότητα- λίγο πριν την έναρξη του τρίτου τριμήνου του 2016, δηλαδή περί το τέλος Ιουνίου.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωνε πριν μερικές εβδομάδες ο διευθυντής της Eurobank, ο οποίος τοποθετούσε την άρση των capital controls τον προσεχή Μάρτιο (2016).

Το πότε θα γίνει η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, εμάς τους αερομοντελιστές μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, διότι μόνο τότε θα μπορούμε να κάνουμε απρόσκοπτα τις εισαγωγές μας από το εξωτερικό.

Προς το παρόν ισχύει μια περίεργη κατάσταση στις παραγγελίες από το εξωτερικό, με άλλους φίλους να δηλώνουν ότι κατάφεραν να κάνουν παραγγελία από το e-bay ή τον HobbyKing και άλλους να αναφέρουν ότι προσπάθησαν πάνω από ...30 φορές χωρίς αποτέλεσμα !

Οπωσδήποτε παίζει ρόλο και πότε γίνεται η παραγγελία, με δεδομένο το ημερήσιο όριο των τραπεζών, αλλά -όπως μου εξήγησε κάποιος φίλος, ο οποίος κατόρθωσε να παραγγείλει ΟΡΙΣΜΕΝΑ μόνο είδη από το εξωτερικό- φαίνεται να υπάρχει κάποιο φίλτρο που θέτει προτεραιότητες στα παραγγελόμενα είδη, με αυτά που αφορούν χόμπυ κλπ. να είναι χαμηλής προτεραιότητας και να μην προτιμούνται.Γιώργος Καρασούλας