Πραγματική τουρμπίνα σε φελιζολένιο JET !


25-7-2015

Τις πραγματικές τουρμπίνες (όχι δηλαδή τις ηλεκτρικές EDF - Electric Ducted Fan) τις είχαμε δει μέχρι τώρα σε τεράστια και πανάκριβα ξύλινα ή fiber-glass μοντέλλα. 

Το ότι θα μπορούσε ένα ταπεινό, φελιζολένιο μοντελλάκι να εφοδιαστεί με πραγματική τουρμπίνα JET, μάλλον δεν θα είχε περάσει από το μυαλό κανενός!

Και όμως! Αυτό έγινε κατορθωτό με τις micro-τουρμπίνες που παράγει η Γερμανική εταιρεία Lambert Microturbines.  Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια και ειδικεύεται στις micro- τουρμπίνες που προορίζονται για φελιζολένια JET.

Το μικρότερο μοντέλλο της εταιρείας είναι το Τ-15 με βάρος μόλις 255 γραμμάρια,  μήκος -με τον αυτόματο εκκινητή !- μόλις 15 εκατοστά και διάμετρο μόνο 55 χιλιοστά! Δείτε στην φωτογραφία το μέγεθος της τουρμπίνας συγκριτικά με ένα νόμισμα των 2 Ευρώ.Η μικροσκοπική τουρμπίνα T-15 της Lambert Micro Turbines. Πραγματικό έργο τέχνης!

Η ώση της τουρμπίνας είναι 1,9 κιλά και οι στροφές της από 96.000 έως 240.000 ανά λεπτό !


Οι εκδότες γνωστού Γερμανικού αερομοντελιστικού περιοδικού, τοποθέτησαν την τουρμπίνα στο φελιζολένιο F-16 της Κινέζικης LanXiang και πέταξαν το μοντέλλο με επιτυχία.

Δυστυχώς η τιμή της micro- τουρμπίνας δεν είναι καθόλου micro, αφού με τον εκκινητή κοστίζει ...2100 Ευρώ !

Θα έλεγα λοιπόν ότι προορίζεται για "πλούσιους, εκκεντρικούς χομπίστες", για να "σφετεριστώ" λίγο τη γνωστή ρήση του Ευάγγελου Βενιζέλου που φωτογράφιζε (πριν τις εκλογές του 2015) διάσημη, βαθύπλουτη κυρία, η οποία παραδόξως (;)  υποστήριζε πολιτικό κόμμα, εμφανώς αντίθετο με τα συμφέροντα της δικής της οικονομικής τάξεως.
Το F-16 της LanXiang το οποίο συνεργάτες Γερμανικού αερομοντελιστικού περιοδικού το εφοδίασαν με πραγματική τουρμπίνα ! Σε ΚΙΤ κοστίζει μόνο 90 Ευρώ. Το εκπέτασμα του μοντέλλου είναι 86 εκατοστά, το μήκος του 1,30 μέτρα και το βάρος του (με EDF) 1,25 κιλά.

Επισκεφθείτε πάντως την ιστοσελίδα της Lambert Micro Turbines, που έχει και άλλα προϊόντα, τα οποία -τεχνικά τουλάχιστον- είναι πολύ ενδιαφέροντα:

Lambert Micro Turbines

Επίσης στο SITE της LanXiang (μια εταιρείας όχι και τόσο γνωστής στους Έλληνες αερομοντελιστές) υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα μοντέλλα:

LanXiang models

Τα μοντέλλα της LanXiang μπορείτε να τα βρείτε στο ηλεκτρονικό κατάστημα Aliexpress και στο Amazon, αν βέβαια έχετε αρκετή υπομονή μέχρις ότου αρθούν οι επιβληθέντες κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) και εάν βέβαια είστε ...αρκετά νέοι ώστε να ζήσετε μέχρι τότε !Γιώργος Καρασούλας