Ερμηνευτική εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για τα capital controls και τις αγορές από το εξωτερικό με κάρτες


28-9-2015

Ευνοϊκή για τους αερομοντελιστές


Το Υπουργείο Οικονομικών για την πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις αναλήψεις μετρητών και τις μεταφορές κεφαλαίων (capital controls), παρουσιάζει συνοπτικά τα κυριότερα σημεία αυτών, όπως ισχύουν σήμερα. 

Επισημαίνεται ότι κατά το διάστημα ισχύος των ως άνω περιορισμών, το Υπουργείο Οικονομικών με συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις απελευθερώνει σταδιακά σημαντικό αριθμό συναλλαγών, με αποτέλεσμα η λειτουργία της αγοράς και η καθημερινότητα των πολιτών να έχουν επανέλθει, σε μεγάλο βαθμό, στην ομαλότητα.

Η παράγραφος που ενδιαφέρει εμάς του αερομοντελιστές, είναι η εξής:

 "Για αγορές αγαθών και υπηρεσιών στο εξωτερικό επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Οι αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου κατά κανόνα επιτρέπονται, πλην ορισμένων εξαιρέσεων (π.χ. αγορά ειδών ρουχισμού, διαδικτυακό στοίχημα κ.α.)".

Τώρα, ποιες είναι όλες αυτές οι εξαιρέσεις και τι άλλα είδη εκτός από τα είδη ρουχισμού και το διαδικτυακό στοίχημα αφορούν, μένει ακόμα να  το μάθουμε. Ελπίζω να μην αφορά και τα δικά μας είδη.

Βέβαια μην ξεχνάτε ότι δεν έχει αρθεί ακόμα ο περιορισμός

" Για κάθε συστημική τράπεζα ορίζεται ένα ημερήσιο όριο συναλλαγών 300.000 Ευρώ και για την τράπεζα Αττικής, 90.000 Ευρώ. Οι συναλλαγές που θα γίνονται ανά ημέρα δεν επιτρέπεται να υπερβούν -αθροιστικά για όλους τους καταναλωτές - αυτό το όριο για κάθε τράπεζα."

Με λίγα λόγια, θα είναι κάπως "όποιος προλάβει" στις συναλλαγές του. Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποιος να πραγματοποιήσει κάποια αγορά και λίγες ώρες αργότερα να μην μπορεί να το κάνει, γιατί θα έχει ξεπεραστεί το όριο για την συγκεκριμένη τράπεζα.

Αξίζει τώρα πάντως να δοκιμάσουμε.Γιώργος Καρασούλας