Η Αμερικανική AMA και η ασφάλιση των αερομοντελιστών στις ΗΠΑ

31-10-2014


H Αμερικανική AMA (Academy of Model Aeronautics) δεν είναι ακριβώς το αντίστοιχο της  δικής μας ΕΛΑΟ (Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας-επιτροπή αερομοντελισμού) και τούτο διότι η  AMA είναι μια καθαρά Αερομοντελιστική Ομοσπονδία. Στην Ελλάδα έχουμε την επιτροπή αερομοντελισμού της ΕΛΑΟ, η οποία ΕΛΑΟ είναι αεραθλητική Ομοσπονδία και κύριο σκοπό της έχει (από το καταστατικό της) την διοργάνωση αγώνων.

Η AMA ασχολείται με όλες τις πτυχές του χόμπυ του Αερομοντελισμού και -παρεμπιπτόντως - οργανώνει και αγώνες.

Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι, το πως η AMA ασφαλίζει τους αερομοντελιστές που είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν.  Να διευκρινίσω ότι κάποιος αερομοντελιστής μπορεί να εγγραφεί απ ευθείας στην AMA, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να είναι εγγεγραμμένος σε κάποιον άλλο σύλλογο.

Η ετήσια συνδρομή είναι 58 $ και καλύπτει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ είδος αερομοντελιστικής δραστηριότητας, δηλαδή αεροπλάνα, ελικόπτερα, PARKFLYERS, multicopters, ακόμα και drones!

Το σπουδαιότερο είναι ότι η AMA ασφαλίζει τον αερομοντελιστή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το που πετάει ! Όπως αναφέρει στην σχετική διαφήμιση της, καλύπτει ασφαλιστικά κάθε αερομοντελιστική δραστηριότητα  σε μοντελοδρόμια της AMA, σε πάρκα, στην αυλή σας ή οπουδήποτε αλλού !

Στην Ελλάδα η ΕΛΑΟ ασφαλίζει τους αερομοντελιστές που είναι μέλη συλλόγων ανηκόντων στην ΕΛΑΟ, εφόσον όμως αυτοί πετούν στα εγκεκριμένα από την ΕΛΑΟ μοντελοδρόμια.

Δείτε τώρα τα ποσά της ασφάλισης της AMA:

1.000.000 $       αστική ευθύνη !
25.000 $             ιατρική κάλυψη 
1.000 $               ευθύνη πυρός και κλοπή 

Πέραν των ανωτέρω όμως, η AMA εκδίδει για τα μέλη της ένα εξαιρετικό αερομοντελιστικό περιοδικό, με νέα, ειδήσεις, παρουσιάσεις μοντέλλων, τεχνικές κατασκευής κλπ. 

Να υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν -ούτε ένα- αερομοντελιστικό περιοδικό. Μπορείτε να βρείτε στα περίπτερα 3 τουλάχιστον περιοδικά για καράτε (για να μάθετε δηλαδή να δέρνετε καλύτερα), 2 περιοδικά για μωρά, 2 περιοδικά για γάμο, 2 περιοδικά αστρολογίας, περιοδικά για δίαιτα, για κινητά τηλέφωνα, για τους Νεφελίμ και Ελοχείμ που ελλοχεύουν ανάμεσα μας, αλλά κανένα, ΚΑΝΕΝΑ, περιοδικό για αερομοντελισμό !

Ίσως οι Έλληνες αερομοντελιστές θα έπρεπε κάποια στιγμή να εξετάσουν την δημιουργία μιας Ελληνικής Αερομοντελιστικής Ομοσπονδίας, ή -γιατί όχι;- την επαναδραστηριοποίηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αερομοντελισμού, που αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Ι. Κωνσταντακάτος- η οποία όμως θα ασχολείται και με ορισμένα πράγματα επιπλέον, πέραν δηλαδή της διοργάνωσης αγώνων, στους οποίους -ούτως ή άλλως- πολλοί λίγοι συγκριτικά αερομοντελιστές λαμβάνουν μέρος.

Για όσους γνωρίζουν Αγγλικά, στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρουν το SITE της AMA


Academy of Model Aeronautics


Γ.Κ.