Multicopters FPV: Καταστρέφεται παγκοσμίως ο αερομοντελισμός εξ αιτίας τους8-12-2014Δεν πρόλαβε να "στεγνώσει το μελάνι" από το προηγούμενο άρθρο μου για τους άφρονες και άσχετους -μη αερομοντελιστές- που πετούν τα FPV MULTICOPTERS βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπους, εγκαταστάσεις, αλλά και το αγαπημένο μας χόμπυ και αυτή την φορά συνέβη ένα σοβαρότερο περιστατικό στην Αγγλία που παρά λίγο να στοιχίσει πολλές ζωές.

Το άρθρο δημοσιεύθυκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης την 8-12-2014 και το αναδημοσιεύω εδώ από το newsbomb:"Να συγκρουστεί με ένα τηλεκατευθυνόμενο ιπτάμενο σκάφος λίγο έλειψε ένα Airbus A320, καθώς ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, Χίθροου.
Το περιστατικό συνέβη στις 22 Ιουλίου, ωστόσο είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή (7/12) μέσω της «Sunday Times».
Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι η πλήρης έκθεση για το... παραλίγο ατύχημα θα δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Παρασκευή, την ίδια ώρα πάντως που εντείνεται η ανησυχία για τις αυξανόμενες πιθανότητες σύγκρουσης ανάμεσα σε τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα σκάφη (τα οποία ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί στο εμπόριο) και επιβατηγά αεροπλάνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας δεν εντόπισε εγκαίρως το ιπτάμενο σκάφος, καθώς δεν εμφανίσθηκε στα ραντάρ και εξαφανίστηκε μετά το περιστατικό.
Δεν διευκρίνισε επίσης σε τι απόσταση βρέθηκε από το αεροσκάφος, αλλά ούτε και την αεροπορική εταιρεία στην οποία ανήκε το Airbus A320.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι το βρετανικό συνδικάτο των πιλότων BALPA έχει ζητήσει τα τηλεκατευθυνόμενα ιπτάμενα σκάφη που μοιράζονται τον εναέριο χώρο με τα επιβατηγά ή τα αεροπλάνα μεταφοράς φορτίου να «πιλοτάρονται» από πρόσωπα που έχουν εκπαίδευση αντίστοιχη με εκείνη των πιλότων."

Θεωρώ βέβαιο ότι μετά από αυτό το περιστατικό, οι διεθνείς οργανισμοί που είναι αρμόδιοι για την ασφάλεια των πτήσεων -ICAO, IATA κλπ.- θα ζητήσουν οπωσδήποτε τη λήψη αυστηρών μέτρων, που σίγουρα θα πλήξουν και το χόμπυ του αερομοντελισμού, στο οποίο έχει ήδη γίνει μεγάλη δυσφήμηση τον τελευταίο καιρό,  ακόμη και στην Ελλάδα. Θυμηθείτε απλώς τον Αλβανό εγκληματία που προσπάθησε να περάσει κινητά τηλέφωνα στην φυλακή της Λαμίας χρησιμοποιώντας τετρακόπτερο και ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τα Ελληνικά media σαν ...αερομοντελιστής !
Στην καλύτερη περίπτωση θα μπουν αυστηροί περιορισμοί στην χρήση -ίσως και στην πώληση και κατοχή- αερομοντέλλων γενικά και όχι μόνο FPV multicopters, στην χειρότερη οι Νόμοι που θα θεσπιστούν θα είναι τόσο αυστηροί ώστε το να έχεις και να πετάς κάποιο αερομοντέλλο θα χαρακτηρίζεται ούτε λίγο- ούτε πολύ, σαν ...οπλοκατοχή και οπλοχρησία!
Και όλα αυτά χωρίς οι πραγματικοί αερομοντελιστές να φταίνε απολύτως σε τίποτα!
Όλα αυτά εξ αιτίας μερικών αφρόνων, εντελώς άσχετων με το χόμπυ, που αγοράζουν το multicopter έτοιμο στο κουτί του και χωρίς καμιά εμπειρία, καμιά εκπαίδευση, κανένα κόπο για να μάθουν, αρχίζουν να το πετούν όπου τους καπνίσει, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα των συνανθρώπων τους και θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και ιδιοκτησίες.

Γιώργος Καρασούλας