"Υπηκοότητα: Ελληνική" - και το καινούργιο λεξικό Μπαμπινιώτη


18-6-2015

Δεν είμαι "εθνικιστής".

Ούτε πιστεύω ότι οι Έλληνες είμαστε ο "περιούσιος" λαός της οικουμένης, ούτε -ασφαλώς και η Ελλάδα μας - το κέντρο, ο "ομφαλός" του κόσμου.

Είμαι όμως περήφανος για την Ελληνική καταγωγή μου, για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους και για τις -μέχρι πριν μερικά χρόνια- αξίες και αρχές του.

Δεν πιστεύω στην συνωμοσιολογία. Ούτε ότι οι Εβραίοι, οι Αμερικανοί, η CIA, ο Πούτιν ή άλλοι σκοτεινοί συνωμότες απεργάζονται εδώ και χρόνια την καταστροφή μας, όπως αφελώς (;) υποστηρίζουν όσοι θέλουν να απεκδύονται των συλλογικών ευθυνών τους.

Ούτε έχω τίποτα προσωπικό εναντίον του μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα κάποιες φορές τον ψήφισα και εγώ, έστω και αν μετά το μετάνιωσα και έγινα "κοψοχέρης" !

Όμως είναι αδύνατον να μην παραδεχθεί κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής την κατηφόρα που έχει πάρει το Έθνος μας τα τελευταία 30 χρόνια. Κατηφόρα όχι τόσο οικονομική (ασφαλώς σίγουρα και οικονομική) όσο περισσότερο αξιών και ήθους.Από την αρχή της "ήσσονος προσπάθειας" που καλλιέργησε μεθοδικά το ΠΑΣΟΚ από το 1982 που πήρε την εξουσία, μέχρι το ιστορικό "Τσοβόλα δώστα όλα", του "Εθνικού ύμνου" δηλαδή των σύγχρονων μπαταχτσήδων, φυγόπονων, καιροσκόπων, κατσαπλιάδων, ανεπρόκοπων, συμφεροντολόγων και κουτοπόνηρων εξυπνάκηδων, μέχρι και την ανεκδιήγητη ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1986 στην υπόθεση του Δημήτρη Μαυράκη, του τότε διοικητή της ΔΕΗ " "είπαμε να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια"  με την οποία ο τότε Πρωθυπουργός, ο 1ος πολίτης της χώρας, νομιμοποιούσε την "μίζα", την δωροδοκία δηλαδή δημοσίων προσώπων, αρκεί αυτή να μην ήταν εξωφρενική, ο κατήφορος του ήθους της Ελληνικής κοινωνίας ήταν ασταμάτητος.

Το 1973, η γενιά του Πολυτεχνείου (στην οποία ανήκω κι εγώ) πάλεψε για ιδανικά. Αργότερα -και με όσα περιγράφηκαν πιο πάνω- τα ιδανικά αυτά εξέλειπαν. Η νεολαία δεν είχε πια ηθικές αξίες, ιδανικά, αρχές, δεν είχε καν Εθνική ταυτότηταΗ Ελληνική  εθνικότητα (με την πλήρη έννοια του όρου "Έλληνας") κατάντησε απλώς μια αναφορά στα παλιά δελτία αστυνομικής ταυτότητας, που δεν έλεγε τίποτα:

"Υπηκοότητα: Ελληνική"

Τι σημαίνει Έλληνας χωρίς τις Ελληνικές αρετές, το Ελληνικό φιλότιμο, το "καθαρό κούτελο" (όπως το βλέπουμε στις παλιές ασπρόμαυρες Ελληνικές ταινίες), χωρίς τον σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την ανιδιοτέλεια, τον αλτρουϊσμό;

Τίποτα απολύτως, παρά μόνο μια στεγνή αναφορά στο παλιό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας:

"Υπηκοότητα: Ελληνική"

Στα καινούργια δελτία αστ. ταυτότητας, δεν υπάρχει καν αυτή η αναφορά. Ίσως πράγματι να έγινε πλέον περιττή.

Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, της βαθμιαίας απώλειας της Εθνικής μας συνείδησης, επόμενο ήταν σιγά-σιγά να χαθεί και η Ελληνική γλώσσα, ως μια ακόμα επιβεβαίωση των όσων συμβαίνουν γύρω μας.

Η Ελληνική γλώσσα, που ενέπνευσε τόσους λαούς, που την γραμματική της, το συντακτικό της και τόσες πολλές λέξεις ενσωμάτωσαν γλώσσες όπως η Γαλλική και η Γερμανική, παύει τώρα να είναι κτήμα του ίδιου του λαού που την δημιούργησε!

Δεν μπορεί κάποιος να είναι μοντέρνος στους καιρούς μας αν δεν μεταχειρίζεται ξένες λέξεις της μόδας, όπως "τρέντι", "κίνκι", "καλτ" , "κάζουαλ", "λουκ","μπος", "χοτ", "σορυ", "γκλάμουρ", "σέλφι", "φρι","ντιζάϊν","σικέ", "πρεστίζ","κουλ","θενκς" και εκατοντάδες άλλες. Εάν το αμφισβητείτε αυτό, δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στα Ελληνικά FORUM αερομοντελισμού -μιαν οποιαδήποτε ημέρα- για να το διαπιστώσετε.

Κάποιοι δεν ξέρουν να μιλούν και να γράφουν σωστά. Ο βομβαρδισμός κυριολεκτικά από τα ΜΜΕ και τα έντυπα με τους νέους "μοντέρνους" όρους συνετέλεσαν, ώστε ειδικά οι νέοι -που ούτως ή άλλως αποφοιτούν πλέον ημιμαθείς από την Μέση Εκπαίδευση- να ξεχνούν και αυτά τα λίγα που έμαθαν.

Κάποιοι άλλοι, γνωρίζουν σωστά Ελληνικά, όμως, με ποιον τρόπο θα δείξουν ότι είναι "trendy" (για να υποκύψω λίγο και εγώ στον συρμό) αν δεν μεταχειριστούν τις λέξεις που έχουν γίνει της μόδας;  Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο θέλουν να μας δείξουν ότι ξέρουν και καλά Αγγλικά, τόσο πολύ μάλιστα, που δυσκολεύονται (δήθεν) να βρουν την αντίστοιχη Ελληνική λέξη, τη λέξη της μητρικής τους γλώσσας και χρησιμοποιούν τον ξένο όρο !

Με όλα αυτά λοιπόν, που δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα απόγνωσης και απελπισίας σε σχέση με το στίγμα μας ως λαού, μου φάνηκε σαν νησίδα σωτηρίας το καινούργιο λεξικό του καθηγητή κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη "Λεξικό των πιο απαιτητικών λέξεων της Νέας Ελληνικής"ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΕ ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΟΥ - ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΠΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΛΕΞ


Τώρα θα μου πείτε, εδώ δεν γνωρίζουμε την έννοια των πιο απλών λέξεων της Νέας Ελληνικής, θα πάμε και στις πιο απαιτητικές;

Δείτε το όμως σαν κάποια αρχή! 

Εάν όλοι μας συνειδητοποιήσουμε ποιοι ήμασταν, ποιοι ήμαστε τώρα και που πάμε, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να αρχίσουμε ακόμη και από τα FORUM αερομοντελισμού στα οποία γράφουμε, να χρησιμοποιούμε σωστά Ελληνικά και να πάψουμε να κακοποιούμε την Ελληνική γλώσσα !

Ίσως κάποια στιγμή να γίνει και αυτό μια τάση ("trend" !) της κοινωνίας μας, ελπίζω πιο σωστή αυτή τη φορά!


Γιώργος Καρασούλας