Το FAN-FLY στο μοντελλοδρόμιο της ΠΕΤΜΕ, Κυριακή 16-11-2014


17-11-2014


Με αρκετό κόσμο, αν και όχι τόσο όσο περιμέναμε, αλλά με πολύ κέφι, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο μοντελοδρόμιο της ΠΕΤΜΕ, στο Μαραθώνα το Fan-Fly που οργάνωσε ο κ. Γ. Κωσταντουδάκης του καταστήματος MODEL-ONE
Αρκετός ο κόσμος, αλλά όχι όσο περιμέναμε στην εκδήλωση της ΠΕΤΜΕ. 


Ο καιρός ήταν καλός, ιδανικός θα έλεγα, αφού επικρατούσε ασθενής Βόρειος άνεμος 2 Bft, ακριβώς πάνω στον διάδρομο, ενώ η αραιή συννεφιά βοηθούσε να μην θαμπώνονται οι πιλότοι από τον ήλιο και να φαίνονται καλά τα μοντέλλα.
Η εκδήλωση περιελάμβανε πολλούς τύπους αγώνων, ξεχωριστά για ηλεκτρικά και θερμικά αεροπλάνα και συγκεκριμένα:

-      Loop:  Οι διαγωνιζόμενοι είχαν δυο λεπτά στην διάθεση τους για να πραγματοποιήσουν όσα περισσότερα Loop μπορούν. Στην κατηγορία των ηλεκτρικών αναδείχθηκε νικητής ο Βασίλης Δεμίρης, ο οποίος κατάφερε 22 Loops!Δεξιά στη φωτογραφία ο Βασίλης Δεμίρης, ο οποίος κατάφερε 22 Loops! Αριστερά ο πατέρας του, ο οποίος ετοιμάζει ένα αεροπλανάκι για πτήση σε ένα διάλειμμα του αγώνα


-    Touch and Go:  Εδώ οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε στην διάρκεια των δυο λεπτών να κάνουν όσα περισσότερα Touch and Go μπορούν. Όχι όμως διαδοχικά, αλλά μετά από κάθε Touch and Go το αεροπλάνο έπρεπε να κάνει ένα γύρο και να επανέλθει. Και αυτός ο αγώνας έγινε ξεχωριστά για ηλεκτρικά και θερμικά αεροπλάνα.Ο Χρήστος Γιατράκος ο οποίος ετοιμάζεται να απογειώσει το αεροπλάνο του για το Touch-and-Go. Ήταν ο μόνος έμπορος που συμμετείχε στην εκδήλωση (πλην του οργανωτή)-      Αεροπλανοφόρο:  Αυτός ο αγώνας έγινε μόνο για ηλεκτρικά αεροπλάνα. Τοποθετήθηκαν 2 κορδέλες σε απόσταση περίπου 10 μέτρων μεταξύ τους και τα αεροπλάνα έπρεπε να απογειωθούν και να προσγειωθούν μέσα στο οριζόμενο από τις 2 κορδέλες διάστημα του διαδρόμου.  Οι κορδέλες μετά από κάθε γύρο έκλειναν και το διαθέσιμο διάστημα γινόταν όλο και μικρότερο.


Ο Γιώργος Κωσταντουδάκης τοποθετεί στον διάδρομο τις κορδέλες για το "αεροπλανοφόρο"


-      Limbo:  Τα αεροπλάνα έπρεπε να περνούν κάτω από μια κορδέλα η οποία θα κατέβαινε σιγά-σιγά καθ ύψος.

Δυστυχώς αυτό το τελευταίο δεν προλάβαμε να το δούμε, διότι η ώρα ήταν τόσο προχωρημένη ώστε έπρεπε να αποχωρήσουμε από την εκδήλωση.

Η διάρκεια των εκδηλώσεων γενικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 με 3 ώρες το πολύ γιατί  πέραν αυτών οι θεατές κουράζονται και αρχίζουν να αποχωρούν.

Πιστεύω ότι το LIMBO θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί λίγο καλύτερα, υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν σταθεροί στύλοι και η κορδέλλα να είναι χαρτοταινία, ώστε να κόβεται εύκολα και να μην υπάρχει κίνδυνος για πτώση μοντέλλου σε περίπτωση εμπλοκής με αυτήν. 

Στην εκδήλωση της ΠΕΤΜΕ  η κορδέλλα ήταν πλαστική και οι στύλοι στους οποίους συγκρατείτο ήταν καλάμια που κρατούσαν αερομοντελιστές, πράγμα που ήταν και κάπως επικίνδυνο (κάποιο μοντέλλο θα μπορούσε να πέσει επάνω τους).


Αερομοντελιστές κρατούν τα καλάμια με την πλαστική κορδέλα για το Limbo.


Είναι κρίμα που το μεγάλο πλήθος των αερομοντελιστών της Αττικής "σνομπάρησε" με την στάση του την εκδήλωση. Ο κόσμος στο Ελληνικό την Κυριακή 16 Νοεμβρίου ήταν ίσως περισσότερος από τους συμμετέχοντες και τους θεατές στο Fan-Fly της ΠΕΤΜΕ.

Φαίνεται ότι οι αερομοντελιστές της Αττικής διέπονται καθαρά και αποκλειστικά από την νοοτροπία “εγώ πετάω το μοντέλο μου και δεν μου καίγεται καρφί για το τι γίνεται παραπέρα”.

Αν όλοι οι αερομοντελιστές είχαμε όμως αυτή τη νοοτροπία, ο αερομοντελισμός θα είχε σβήσει στην Ελλάδα! Ευτυχώς που δεν την είχαν και οι μοντελιστές της ΠΕΤΜΕ -που αρχικά πετούσαν και αυτοί σε μια αλάνα στον Μαραθώνα- αλλά κατόρθωσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ένα ωραίο μοντελοδρόμιο.

Aντίθετα οι πάμπολλοι αερομοντελιστές του Ελληνικού, κλεισμένοι σαν την στρουθοκάμηλο στον μικρόκοσμο τους, εθελοτυφλούν, δεν τους καίγεται καρφί για το τι γίνεται παραπέρα, δεν τους ενδιαφέρει να συνεννοηθούν με τους συναδέλφους τους για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και θα είναι άξιοι της τύχης τους όταν κάποια στιγμή το Ελληνικό κλείσει και πολλοί από αυτούς αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον αερομοντελισμό.


Παρακολουθείστε ένα VIDEO από την εκδήλωση της ΠΕΤΜΕ

ΠΕΤΜΕ- Fan-Fly

Γιώργος Καρασούλας