ΑΛΔΕΧ, Κυριακή 24-5-2020


Καλός, δροσερός καιρός, ασθενείς άνεμοι και οι αερομοντελιστές μαζεύτηκαν αυτή την Κυριακή στο φιλόξενο μοντελοδρόμιο της ΑΛΔΕΧ, μετά από μεγάλο διάστημα πτητικής απραξίας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που είχαν επιβληθεί.



Πολύς κόσμος και ωραία μοντέλλα την Κυριακή 24/5/2020 στο μοντελοδρόμιο της ΑΛΔΕΧ. Οι αερομοντελιστές είχαν ..."λυσσάξει" τόσον καιρό! Ευτυχώς είχαμε τις κατασκευές όσο ήμασταν κλεισμένοι μέσα

Άλλωστε, καθώς επελαύνει ο Ιούνιος με τις ζέστες του, ίσως αυτή να ήταν μια από τις τελευταίες φορές που χαιρόμαστε πτήσεις. Μετά ..."ραντεβού τον Σεπτέμβριο!"

Στις ξένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης οι αερομοντελιστές περιμένουν πως και πως τους θερινούς μήνες για να κάνουν όσες πτήσεις προλάβουν με τον (υποτιθέμενο) καλό καιρό στις χώρες τους αυτή την περίοδο. Αντίθετα, στην Ελλάδα από τον Ιούνιο σταματούν οι πτήσεις και οι αερομοντελιστές στρέφονται προς τα θαλασσινά σπορ και χόμπυ. Εξ ου και η αποτυχία αερομοντελιστικών εκδηλώσεων που στο παρελθόν διεξάγονταν μέσα στον Ιούνιο. Η ζέστη ήταν αφόρητη και οι συμμετοχές ελάχιστες.


Ο κ. Γιώργος Κουτρουμπούχος ετοιμάζει το μεγάλο U-CAN-DO της (πάλαι ποτέ) Great Planes, με 1.20-άρα δίχρονη O.S. Πέταξε πολύ καλά



Ο κ. Δημ. Ιωσήφ με ένα PIPER CUB του HobbyKing, με 20-άρα δίχρονη O.S. Ήταν ΚΙΤ και όχι ARF και αν δεν ήταν ο κορωνοϊός που μας έκλεισε μέσα, δεν επρόκειτο ποτέ να φτιαχτεί! Ήθελε άπειρη δουλειά!



Το μεγάλο SPITFIRE της PHOENIX MODELS, του κ. Νίκου Δασκαλάκη. Εκπέτασμα 1,80 μέτρα, μηχανή 1.20 τετράχρονη O.S. Πέταξε πολύ καλά. Στο βάθος ένα ακόμη U-CAN-DO, αυτό με 1.20-άρα τετράχρονη O.S. Σήμερα ήταν η μέρα των U-CAN-DO



...και μια χαμηλή διέλευση του SPITFIRE



Το θηριώδες (2,60 μέτρα) RANGEMASTER των κ. Κώστα και Χάρη Μαντανίκα, που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενες ανταποκρίσεις, καθώς έρχεται για προσγείωση. Ο κάθετος στον διάδρομο άνεμος μας δυσκόλεψε όλους λιγάκι στην προσγείωση.




Και πάλι ο κ. Γ. Κουτρουμπούχος, καθώς ετοιμάζει το THUN EKW-3600 για την παρθενική του πτήση. Ειδικό αθλητικό Combat αερομοντέλλο, με εκπέτασμα 1,20 μέτρα και 40-άρα δίχρονη O.S.


Το μοντέλλο αυτό είναι εξαιρετικά γρήγορο και ευέλικτο και είναι approved για τους διεθνείς αγώνες R/C Combat, αλλά με .25-άρα μηχανή. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως πήγαινε με την 40-άρα! Πραγματικός "χάρος"!

Στην 1η πτήση που ήταν ατριμμάριστο, κυριολεκτικά μας κοψοχόλιασε και ασφαλώς μόνο η εμπειρία του πιλότου το διέσωσε! Διαφορετικά ήταν τα πράγματα στην 2η πτήση, όταν το αεροπλάνο ρυθμίστηκε σωστά και πέταξε πολύ καλά, αν και με το μισό γκάζι και τις μισές κινήσεις των πηδαλίων. Θα περιμένουμε να το δούμε και με τις πλήρεις επιδόσεις του!



Ο κ. Γιώργος Τσιούγκος, ιδιοκτήτης του μοντελλοδρομίου, ελέγχει το μεγάλο Pilatus PC-21 πριν την πτήση



Το Pilatus PC-21 ήταν μοντέλλο της PHOENIX, με εκπέτασμα 1,85 μέτρα, μήκος 2,15 μέτρα (η άτρακτος ήταν πιο μακριά από τα φτερά), βάρος περίπου 9 κιλά και μηχανή δίχρονη 1.20 Magnum.




Ο κ. Γιώργος τροχιοδρομεί το μοντέλλο προς τον διάδρομο...



...έτοιμο για απογείωση...



...μόλις απογειώθηκε!




...τροχιοδρόμηση προς τα pitts, μετά από μια επιτυχή πτήση και προσγείωση




...η επιστροφή στα pitts


Αυτό όμως που μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα σε αυτό το μοντέλλο, ήταν ...τα φρένα του! 

Οι τροχοί είχαν -όπως βλέπετε και εσείς στη φωτογραφία- μικρό συγκριτικά μέγεθος. Και όμως ήταν εφοδιασμένοι με φρένα-ταμπούρα, που δούλευαν με πεπιεσμένο αέρα! Όπως μας εξήγησε ο κ. Τσιούγκος, επρόκειτο για ειδική μικρο-κατασκευή που έγινε στον τόρνο!



Το φρένο-ταμπούρο που δούλευε με αέρα! Και οι τρεις τροχοί του αεροπλάνου ήταν εφοδιασμένοι με φρένα!


Και με αυτά τα λίγα πιστεύω να σας έβαλα και πάλι λίγο στο αερομοντελιστικό κλίμα. Θα σας κρατώ ενήμερους, για όσο τουλάχιστον το επιτρέπει ο καιρός.



Γιώργος Καρασούλας