Το πιο γρήγορο αερομοντέλλο του κόσμου!

 
 
13-6-2021
 
 
Όταν μιλάμε για "γρήγορο αερομοντέλλο", ασφαλώς ο νους μας πάει σε κάποιο μοντέλλο JET με μεγάλη και ισχυρή τουρμπίνα.
 
Λάθος!
 
Το πιο γρήγορο αερομοντέλλο του κόσμου είναι ...ανεμόπτερο!
 
 Τον περασμένο Ιανουάριο (2021) ο Spencer Lisenby από την Καλιφόρνια κατέγραψε το ρεκόρ των 882 χλμ./ώρα με το ανεμόπτερο του "DS-Kinetic", με εκπέτασμα 3,30 μέτρα.
 
 
Ο Spencer Lisenby, που με το ανεμόπτερο του "DS-Kinetic" πέτυχε την εκπληκτική ταχύτητα-ρεκόρ των 882 χλμ./ώρα!
 
Το ρεκόρ πέτυχε χρησιμοποιώντας το δυναμικό πλαγιάς, που επίσης πολλοί δικοί μας αερομοντελιστές  εκμεταλλεύονται για να πετούν τα ανεμόπτερα τους στον Θρασύβουλο (Ασπρόπυργο), Μουρίχι, Ύπατο, Γερμανικό Νεκροταφείο και αλλού. Οι φίλοι μας γνωρίζουν καλά ότι μπορούν να πετούν έτσι τα μοντέλλα τους για πολλή ώρα, αρκεί να μην τα οδηγήσουν στο υπήνεμο μέρος της πλαγιάς όπου δημιουργούνται ρότορες που μπορεί να τα ρίξουν (αυτό ισχύει άλλωστε και για τα αλεξίπτωτα πλαγιάς και για τους αετούς).
 
Ο "διατμητικός άνεμος" όπως ονομάζεται, δηλαδή ο άνεμος που περνάει την κορυφογραμμή αλληλεπιδρά με τον ακίνητο άνεμο πίσω από την κορυφογραμμή και δημιουργούνται αυτοί οι καθοδικοί άνεμοι και οι ρότορες που "ρουφούν" τα αεροπλάνα.
 
 Ωστόσο μια ομάδα τολμηρών αερομοντελιστών στην Αμερική, εδώ και 20 χρόνια πειραματίζεται με αυτόν τον διατμητικό άνεμο, πίσω από την κορυφογραμμή, χρησιμοποιώντας ακριβώς την μεγάλη ταχύτητα του ρεύματος αέρα προς τα κάτω, προς το ακίνητο στρώμα του αέρα. Όπως δήλωσε ο Lisenby, είχαν παρατηρήσει τα πουλιά Albatros που ταξιδεύουν πάνω από τον ωκεανό χωρίς να ξοδεύουν σχεδόν καθόλου ενέργεια, εκμεταλλευόμενα τις διαφορές ταχύτητας του ανέμου που δημιουργούνται από τα κύματα. 

Ο Lisenby και οι φίλοι του οδηγούν τα μοντέλλα τους σε έναν συνεχή βρόχο από τον υψηλής ταχύτητας άνεμο προς τον χαμηλής ταχύτητας, επιταχύνοντας τα έτσι συνέχεια έως ότου φθάσουν σε ένα όριο που ορίζεται από την οπισθέλκουσα, η οποία εξισορροπεί την περαιτέρω αύξηση της ταχύτητας του μοντέλλου.

Ο Lisenby σχεδίασε ο ίδιος το μοντέλλο του με τη βοήθεια Γερμανών ειδικών της αεροδυναμικής και του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης. Το μοντέλλο υπόκειται σε συνεχείς επιταχύνσεις της τάξης των 60 - 80 G, ενώ στιγμιαία οι επιταχύνσεις μπορεί να φτάσουν και τα 120 G! Για σύγκριση, τα αυτοκίνητα της Formula-1 μπορεί να φτάσουν μέχρι 6 G στις απότομες στροφές, ενώ ο άνθρωπος λιποθυμά πάνω από επιταχύνσεις των 8-9 G, καθώς ο εγκέφαλος αδειάζει από αίμα! Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα Γερμανικά STUKA είχαν ένα αυτόματο σύστημα αναστροφής της πορείας τους προς τα κάτω όταν έκαναν κάθετη εφόρμηση, καθώς ο πιλότος τους ενδεχομένως έχανε τις αισθήσεις του.
 
 Για να αντέχει αυτές τις επιταχύνσεις το μοντέλλο χωρίς να διαλυθεί στον αέρα, έχει κατασκευαστεί όλο από Carbon.
 
Στις 19 Ιανουαρίου 2021 ο Spencer Lisenby πέταξε το ανεμόπτερο του στο βουνό Parker βόρεια του Λος Άντζελες και πέτυχε την απίστευτη ταχύτητα των 882 χλμ./ώρα! Για σύγκριση, το Boeing 787 "Dreamliner" πετά με ταχύτητα 905 χλμ./ώρα. Η ταχύτητα μετρήθηκε με ειδικό ραντάρ μέτρησης ταχύτητας. Εκείνη την ημέρα ο διατμητικός άνεμος στην κορυφή του βουνού έφτανε τα 105 χλμ./ώρα και ο Lisenby οδηγούσε το μοντέλλο του σε έναν συνεχή ελλειπτικό βρόχο από τον άνεμο υψηλής ταχύτητας προς τον χαμηλής, αυξάνοντας συνεχώς την ταχύτητα του.
 
Το αεροπλάνο σε αυτόν τον βρόχο έφτανε σε ύψος μόλις 5 μέτρων από το έδαφος! Φαντασθείτε τι ικανότητες πρέπει να έχει ο πιλότος με αυτές τις ταχύτητες για να προλάβει να το στρίψει και να αποτρέψει τη συντριβή του! 

Το προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας το είχε ο φίλος του Spencer Lisenby, ο Bruce Tebo, με ταχύτητα 805 χλμ./ώρα. Ο Tebo βοήθησε τον Lisenby στο όλο εγχείρημα και ήταν αυτός που χειριζόταν το Radar ταχύτητας.

Στο παρακάτω βιντεάκι ο Lisenby βιντεοσκόπησε την πτήση του ανεμοπτέρου του με μια Action-Camera που είχε στερεώσει στο κεφάλι του. Καθώς η ταχύτητα του μοντέλλου είναι τεράστια, το βιντεάκι δεν είναι και τόσο καλό, ωστόσο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα αυτού του σπουδαίου κατορθώματος.

 
 
 
 
Γιώργος Καρασούλας