Πολύς κόσμος στο μοντελοδρόμιο την Κυριακή 5/12, αν και αυτή τη φορά ο άνεμος δεν ήταν σύμμαχος μας: 3 Bft σταθερά, με ριπές 4 Bft ή και παραπάνω. Ευτυχώς ο άνεμος ήταν σχεδόν πάνω στον διάδρομο και διευκόλυνε αρκετά τις πτήσεις.
Πολύς κόσμος την Κυριακή 5/12 στην ΑΛΔΕΧ |
Θα προσπαθήσω με λίγες εικόνες να σας παρουσιάσω μερικά από τα ωραία μοντέλλα και το κλίμα της ημέρας
Ο
κ. Γιώργος Κουτρουμπούχος με το pattern μοντέλλο "SANTOS", με δίχρονη
OSMAX .90, που πέταξε πολύ καλά. Όπως καταλαβαίνετε από το ντύσιμο του
Γιώργου, έκανε αρκετό κρύο! |
Το
"λίκνο των ηρώων", PT-19 Fairchild, του κ. Νίκου Δασκαλάκη. Εκπέτασμα
2,05 μέτρα, βάρος περίπου 5.5 κιλά και μηχανή O.S. 1.20 τετράχρονη.
Διαβάστε ξανά το ομώνυμο άρθρο για να θυμηθείτε την ιστορία του
αεροπλάνου |
Το "Smith-miniplane" του κ. Σπύρου. Το έφτιαξε από σχέδια, κάνοντας μεγέθυνση 30% ! Πέταξε εξαιρετικά |
Το εντυπωσιακό P-47 Thunderbolt της PHOENIX. Εκπέτασμα 1.60 μέτρα και μηχανή O.S. 90 τετράχρονη |
Ο κ. Χρήστος Ποστάλης ετοιμάζεται να απογειώσει το Eindecker, με εκπέτασμα 1.60 μέτρα και .52άρα τετράχρονη μηχανή. |
...και η απογείωση. Παρά τον ισχυρό άνεμο πέταξε πολύ καλά |
Και τέλος το Messerschmitt Bf-109 του γράφοντος, με καινούργια O.S. 90. Εκπέτασμα 1.60 μέτρα, βάρος 4 κιλά |
Δυστυχώς, αμέσως μετά την απογείωση του μοντέλλου διαπίστωσα ότι τα Ailerons δεν λειτουργούσαν, παρότι είχα δοκιμάσει όλα τα πηδάλια πριν την απογείωση. Με τον ισχυρό άνεμο που επικρατούσε και μόνο με το Rudder στο αριστερό χέρι, δεν κατόρθωσα να κρατήσω το αεροπλάνο και μετά από λίγο έπεσε και καταστράφηκε ολοσχερώς.
Θα σας πως όμως τον λόγο της συντριβής, προκειμένου ενδεχομένως να αποτρέψω παρόμοια ατυχήματα.
Πριν την απογείωση έλεγξα όπως είπα (και όπως κάνουμε όλοι μας) τις κινήσεις των πηδαλίων και ήταν Ο.Κ. Μετά την πτώση έφερα τα συντρίμμια και έκανα πάλι έλεγχο των πηδαλίων (τα ηλεκτρικά λειτουργούσαν ακόμα). Τα AILERON λειτουργούσαν και πάλι! Έκανα Test εμβέλειας και ήταν και αυτή Ο.Κ.
Τι είχε συμβεί λοιπόν;
Όταν ακούμπησα με το δάχτυλο το αριστερό Aileron και το δούλεψα με το Stick, διαπίστωσα ότι αντί να κουνιέται το πηδάλιο κουνιόταν το Servo μέσα στην θήκη του! Άνοιξα τη θήκη του Servo και είδα ότι είχε φύγει από το καπάκι όπου ήταν κολλημένο.
Κακό κόλλημα; Όχι!
Πριν μερικές εβδομάδες είχα ξαναπετάξει το Messerschmitt. Στην τελευταία πτήση του καθώς πετούσε έφυγε η μια ρόδα στον αέρα. Ανέσυρα λοιπόν τα σκέλη με τα Retracts και έφερα το αεροπλάνο για προσγείωση στο χωράφι εμπρός από τον διάδρομο, που είχε μαλακό χώμα και χόρτα. Όταν το μοντέλλο ήρθε σε ύψος περίπου 1 μέτρο έσβησα και τη μηχανή. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε πολύ μαλακά στο χωράφι, χωρίς να πάθει ούτε γρατζουνιά στην κοιλιά του!
Όμως το horn του Servo που προεξείχε λιγάκι, πιέστηκε προς τα μέσα με το βάρος του μοντέλλου και ξήλωσε το Servo από τη βάση του!
Καθώς πριν την πτήση έλεγξα τα πηδάλια και είδα ότι λειτουργούσαν κανονικά, δεν πήγε καθόλου το μυαλό μου ότι μπορούσε να έχει γίνει τέτοια ζημιά, εξαπατήθηκα!
Μια σειρά μικρών συμπτώσεων λοιπόν (όπως συμβαίνει και στις καταστροφές των αληθινών αεροπλάνων) είχε σαν συνέπεια τη συντριβή του μοντέλλου.
Ο κ. Γιώργος Τσιούγκος, ο ιδιοκτήτης του μοντελοδρομίου και πολύπειρος αερομοντελιστής, πρότεινε έναν έλεγχο τόσο απλό που μετά απορούσα γιατί δεν τον είχα σκεφτεί και ο ίδιος:
Πριν δώσουμε ρεύμα στο μοντέλλο, δοκιμάζουμε τα πηδάλια με τα χέρια μας για να δούμε αν είναι σκληρά, αν έχουν αντίσταση, ή κάποιο Servo έχει ενδεχομένως "κουρέψει" κάποιο γρανάζι ή έχει φύγει από τη βάση του κλπ.
Ένας έλεγχος μερικών δευτερολέπτων που θα μπορούσε να έχει αποσοβήσει την καταστροφή!
Όσο ζούμε, μαθαίνουμε!
Γιώργος Καρασούλας